Projecció del Camí Ramader de Marina en btt al CEPEl proper divendres 7 d'octubre2/4 de 10 del vespre tindrà lloc al local del CEP (Centre Excursionista del Penedès) al carrer Pare Martí Grivé 11 de Vilafranca del Penedès, la xerrada sobre el Camí Ramader de Marina en btt que vàrem fer l'estiu de l'any passat.
Passarem unes quantes fotografies mentre expliquem la nostra experiència en la recuperació d'aquest vell camí ramader. Hi haurà un petit ressopó al final.
No cal dir que hi sou convidats!

3 comentaris:

 1. I justament demà divendres 7 d'octubre engega a Lleida el:

  I Congrés de Transhumància i camins ramaders de Catalunya
  7, 21 i 28 d’octubre de 2016
  Lleida, Santa Margarida i els Monjos i Tremp

  La ramaderia extensiva i la transhumància, amb el desplaçament d’animals i pastors entre les pastures d’estiu i les d’hivern, han esdevingut un element cabdal en la configuració territorial, demogràfica, social i cultural de Catalunya al llarg de la història. D’una banda, bona part dels paisatges i de la biodiversitat de les àrees de muntanya, i també de les planes, són el resultat de les activitats ramaderes i de la seva combinació amb l’agricultura que ha esdevingut durant segles. Avui, la conservació d’aquest ric patrimoni natural depèn directament de la continuïtat d’aquestes pràctiques i és conegut l’impacte que té el seu abandonament en el risc d’incendis forestals, entre altres.

  D’altra banda, la transhumància i la ramaderia extensiva han originat un seguit d’infraestructures (camins, construccions, abeuradors, cases, zones de pastura i descans, etc.), de coneixements, de formes d’organització social i d’elements culturals que, amb el temps, han conformat un patrimoni històric-cultural material i immaterial molt important. Així mateix, els camins ramaders han configurat una xarxa de comunicacions on, a més a més dels animals, s’han desplaçat persones, béns, coneixements i idees entre la muntanya, la plana i més enllà.

  Tot aquest conjunt d’elements constitueix un llegat que, a banda de l’interès que té per al seu ús ramader, ens parla d’una part de la realitat i de la història del nostre país. Es tracta d’un patrimoni natural i cultural de gran valor, tant des del punt de vista econòmic com identitari.

  Les transformacions socials i econòmiques de la societat catalana al llarg del segle XX i, en particular, del món rural, han comportat una davallada significativa de la ramaderia extensiva i la transhumància, el despoblament de moltes de les zones ramaderes de muntanya i la reducció de la transhumància i de l’ús dels camins ramaders. En aquest context, la continuïtat i la conservació d’aquest ric patrimoni natural i cultural es fa més difícil i és on aquest congrés vol tenir una incidència més gran.

  L’organització del I congrés sobre Transhumància a Catalunya ha de ser la plataforma a partir de la qual es generi coneixement, es difongui i contribueixi a salvaguardar aquest patrimoni.

  I els dies 21, 22 i 23 d'octubre, coindicint amb la celebració d'una de les tres jornades del Congrés al Molí del Foix, a Santa Margarida i els Monjos, aquest municipi organitza la II Fira de la transhumància.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies, Josep M per la informació. Ja em va arribar pel twitter del Camí Ramader de Marina que seríeu a LLeida. Espero que hagi estat una jornada ben profitosa!
   A reveure!

   Elimina
 2. Per Lleida va anar molt i molt bé, el proper dia 21 tornem-hi, i aquest cop al Penedès! :-)

  ResponElimina